Wat is opstijgend vocht nu eigenlijk?


Typ deze vraag in je zoekbalk en je vindt 101 mogelijke antwoorden, respectievelijk hebben deze ook allen "de enige goede manier" om dit opstijgend vocht op te lossen.
Om je niets te laten wijsmaken is het interessant om zelf te begrijpen waar de oorzaak van het opstijgend vocht kan liggen.
Elk geval kan immers een andere oorzaak of combinatie van oorzaken hebben.
Alleen als je begrijpt waar de basis van het probleem zich bevindt kan je nadenken over het oplossen van het totale vochtprobleem, opstijgend vocht is hier namelijk enkel een (zichtbaar) gevolg van.


--- Geschreven door Koen, Cruysberghs Chemical ---



De makkelijkste manier om opstijgend vocht te begrijpen is eigenlijk heel erg simpel. Bekijk als voorbeeld even bovenstaande foto terwijl je de benaming "opstijgend vocht" ontleedt. 
De zichtbare vochtschade is nooit het volledige probleem, het is vocht dat capillair omhoog trekt vanuit een lager gelegen niveau.


Het is dus geen echte oplossing om d.m.v. injecties het opstijgen van vocht te voorkomen, hierbij blijft alles onder het niveau van de injecties nog steeds nat (zie afbeelding hieronder).
De echte oplossing bestaat erin om de onderliggende oorzaak van infiltrerend vocht in kaart te brengen en op te lossen.
Hierdoor zal logischerwijs het volledig vochtprobleem opgelost zijn.










In plaats van mijn visie over opstijgend vocht in een lange tekst neer te schrijven geef ik hieronder een reeks visuele voorbeelden van mogelijke oorzaken die we in de loop der jaren het meest zijn tegengekomen. Op deze manier kan je makkelijk zelf een beeld vormen van opstijgend vocht en zijn mogelijke oorzaken.



Maaiveldzone of gevel niet of onvoldoende waterdicht:


Dit is veruit de meest voorkomende oorzaak van opstijgend vocht.
(Ook vocht in kelders kan hier een rechtstreeks gevolg van zijn, 

maar dat kan ik misschien later toelichten in een aparte post.)


Voorbeeld 1:


De waterdichting / cementering (zwarte lijn) is aangesloten op het fundament, maar niet (meer) op de waterkering.
Bij nat weer kan via de onbehandelde bakstenen vocht infiltreren.
Dit toont zich als opstijgend vocht en verzadigd de vloer met vocht.
De maaiveldzone moet vrij gegraven worden om deze waterdicht te behandelen vanaf het fundament tot aan de waterkering.
Het behandelen kan met Reaxyl Base-X 2K.
Op deze manier kan er geen vocht meer infiltreren.













Voorbeeld 2:

De roofing of EPDM flap is onder het klinker niveau niet over het gehele oppervlak  zorgvuldig vastgelijmd / vastgebrand.
Of deze flap is (deels) terug losgekomen.
Op plaatsen waar de hechting niet perfect is kan water achter de dichting kruipen (wet van de cummunicerende vaten).
Hierdoor kan er via de muur vocht infiltreren.
De beste oplossing is om de roofing of EPDM weg te nemen en te vervangen door een volledig naadloos en blijvend hechtend product zoals Reaxyl Base-X 2K.















Voorbeeld 3:


De buitenverharding is boven niveau van de waterkering aangelegd. Hierdoor kan boven deze waterkering  vocht infiltreren.
Een goede waterkering in de spouw kan hierdoor in sommige gevallen te hard belast worden en via overlappingen of beschadegingen water laten doorsijpelen naar onder in de spouw.
Bij een oude, verduurde of slecht geplaatste waterkering kan er zelfs veel sneller water doorsijpelen.
De oplossing hier is om de maaiveldzone vrij te graven en af te dichten met Reaxyl Base-X 2K, net als in het eerste voorbeeld.
Bijkomend zal ook de gevel moeten geïmpregneerd worden om elke vorm van vochtinfiltratie boven de waterkering te voorkomen.
Het juiste product is afhankelijk van de soort gevelsteen. 
Meestal wordt er gewerkt met Reaxyl CE-27 of Reaxyl CE-27 W maar je kan steeds via mail wat duidelijke foto's versturen voor advies.







Voorbeeld 4:


Bijna elke gevel neemt vocht op via de gevelstenen en voegen, dit heeft in veel gevallen echter niet direct een duidelijk schadelijk gevolg.
Neemt de gevel daarentegen te veel vocht op, of zijn de open stootvoegjes boven de waterkering dichtgemaakt (deze zorgen dat overtollig vocht makkelijker kan wegvloeien naar buiten ) kan dit wel een probleem zijn.
Het infiltreren van vocht naar binnen is dan vergelijkbaar met voorgaand voorbeeld.
Als je twijfelt aan de vochtopname van gevelstenen of voegen kan je deze eenvoudig testen met een Karsten testtube.
In dit geval zal je de gevel waterafstotend moeten behandelen. 
zoals ik in het voorgaand voorbeeld al aanhaalde zal je de meeste gevels kunnen behandelen met Reaxyl CE-27 of Reaxyl CE-27 W maar verstuur via mail wat duidelijke foto's van je gevel en we adviseren je het meest geschikte product.












Een lekkende aan- of afvoer in de vloer of muur:



Ook dit is een veelvoorkomende oorzaak van vocht in huis. Een dergelijk lek is meestal makkelijk zelf op te merken (groter watervebruik, zeer plotse waterschade, heel lokaal vochtprobleem, ...). Wat daarentegen niet altijd even eenvoudig is, is het juist in kaart brengen van het probleem en de ernst ervan. Onze ervaring is dat je bij een vermoeden van een lek best zelf een erkend expertise bureau aanstelt voor het onderzoeken en eventueel bevestigen van dit probleem. Je kan dan zelf een volledig en objectief verslag laten opmaken dat ook geldig is indien de oorzaak gedekt is binnen je brandverzekering. Een erkend expertise bureau dat je hier eventueel mee kan helpen is Humida.


Voorbeeld 5:



Een van de meest voorkomende lekkages van leidingen is een lekkende sifon, meestal van een douche of bad. Deze sifons zijn meestal zeer compact gemaakt omdat er niet altijd veel hoogte beschikbaar is onder de douche of badkuip. Hierdoor durven deze na een bepaalde tijd of na een te grote belasting al eens lekken.
Bij zekerheid of een vermoeden van een lekkende sifon moet je zeker eerst weten of dit lek gedekt is binnen je brandverzekering. 
Meestal is een objectieve lekdetectie of een expertise aangeraden.
Wanneer het probleem juist is vastgesteld en, indien van toepassing, de verzekering groen licht geeft kan de sifon en gevolgschade hersteld worden.









Belangrijke opmerking bij dit voorbeeld!

Ik heb deze identieke situatie al meerdere keren gezien bij rijwoningen. Het opstijgend vocht (gevolgschade) treedt op aan een gemeenschappelijke muur van een woning terwijl het lek zich situeert in de woning van een buur.
Als je dit vermoedt kan je met je buur overeenkomen metingen of een lekdetectie te laten uitvoeren in zijn of beide woningen, als er goed overeengekomen wordt is dit meestal geen probleem. 
In sommige gevallen wil de buur echter niet dat er een lekdetectie wordt uitgevoerd in zijn woning. In dit geval moet je weten dat, indien er op een normale manier echt geen afspraak kan gemaakt worden, je het volste recht hebt om toch een expertise / lekdetectie te laten uitvoeren en dit niet kan geweigerd worden. Een erkend expertise bureau of je verzekering kan je hiermee helpen.


Voorbeeld 6:


In situaties waar plots of zeer plots vochtschade te zien is kan het voorkomen dat een waterleiding of leiding van de verwarming gesprongen is. 
Zware lekken kunnen bevestigd worden a.d.h.v. de waterteller.
Leidingen die maar "druppelgewijs" water lekken zijn niet altijd makkelijk zelf te bevestigen, al kunnen deze lekken na een tijd ook voor heel wat gevolgschade zorgen.

De oplossing voor dit probleem is identiek aan voorbeeld 5.
Heb je een vraag, probleem of case?
Contacteer ons, we geven graag persoonlijk advies.












--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Heb je een vraag, probleem of case?

Contacteer ons, we geven graag persoonlijk advies.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een lekkende kelder?

Waarom beter een lichtgekleurde dakdichting plaatsen dan zwarte bitumen.