Een lekkende kelder?



"Beste Mijnheer, beste Mevrouw. Om uw kelder droog te krijgen gaan we de muren volledig moeten bekuipen met een waterdichte cementcoating. De vloer kunnen we uitbreken om nieuwe beton te storten. Ofwel maken we een pompput met een zwevende vloer zodat het lekwater kan afgevoerd worden. U gaat nog een offerte ontvangen maar dit kunnen wij u waarschijnlijk aanbieden aan ongeveer 27.000 euro exclusief btw."

--- Geschreven door Koen, Cruysberghs Chemical ---



Het zal u verbazen hoeveel aannemers en zelfs "experts" dit als mogelijke oplossing aanbieden na 10 á 30 minuten ter plaatse te zijn.
Ook vragen te weinig aannemers naar uw verhaal of zoeken ze naar verbanden met factoren zoals neerslag, wegenwerken, enz..
Er zijn er zelfs nog minder die voorstellen om de mogelijke oorzaak eerst wat verder te onderzoeken, bijvoorbeeld d.m.v. het bekijken van ondergronds metselwerk of inspecteren van regenafvoeren, enz..

Voor u als eigenaar van de kelder is het daarentegen wel heel belangrijk om een juiste diagnose te krijgen i.p.v. een dure behandeling of camouflage van enkel de gevolgschade.
Het wegnemen van de effectieve oorzaak / oorzaken is namelijk de enige definitieve oplossing waarbij het ook niet onbelangrijk is dat dit meestal een heel pak goedkoper is, of zelfs gedekt binnen je brandverzekering.

Het is dus belangrijk om iemand ter plaatse te krijgen die belang hecht aan het wegnemen van de oorzaak of oorzaken van het probleem.
Een goede referentie hiervoor is mogelijk de firma Humida.

Hieronder een voorbeeld van een oorzaak die wij zelf het meest tegenkomen bij vochtige kelders.


In veel gevallen zie je de meeste sporen van vocht onderaan de muur en lijkt daar ook de oorzaak te zitten, maar in werkelijkheid is de basis van het probleem veel hoger te zoeken.

Is de muur niet enkel onderaan vochtig maar ook hoger op de muur, dan kan je relatief zeker zeggen dat de oorzaak ook hogerop te vinden is.
Vocht kan volgens de bouwfysica namelijk nooit hoger dan ± 20 cm hoog opstijgen.

Het is dus interessant de buitenmuren van de kelder op een paar plaatsen vrij te graven en te controleren.
Voor deze controles volstaat het om putten te graven van 30 á 40 cm diep.
Stel je vast dat er onder het klinker- of tuinniveau onbeschermd metselwerk aanwezig is (zelfs een paar centimeter) neemt dit metselwerk steeds vocht op wanneer de bovenste grondlaag of chape verzadigd is. Dit verzadigen gebeurt nagenoeg elke keer bij nat weer.

Dit oplossen kan door de onbeschermde zone (maaiveldzone) volledig vrij te graven en zuiver te spuiten.
Na droogtijd kan deze waterdicht behandeld worden vanaf de bestaande kelderdichting (cementering) tot aan het klinker- of tuinniveau, ideaal zou zijn dat deze hoogte overeen komt met de waterkering.
Het behandelen kan u eenvoudig zelf met Reaxyl Base-X 2K.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Begrijp wel dat dit een eenvoudig voorgesteld voorbeeld is, het is enkel bedoeld om u te tonen dat het oplossen van de effectieve oorzaak niet altijd vergezocht moet worden of te ingewikkeld is om op te lossen. De meeste vochtproblemen in kelders kunnen echter wel herleid worden naar een variant van dit voorbeeld of een combinatie hiermee.

Heb je een vraag, probleem of case?

Contacteer ons, we geven graag persoonlijk advies.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat is opstijgend vocht nu eigenlijk?

Waarom beter een lichtgekleurde dakdichting plaatsen dan zwarte bitumen.